Blekingeankor
Vi har ju som bekant lite höns sen tidagre. Men vi har också ankor, närmare bestämt Blekingeankor
.

(Bild lånad från google)
Det är en utrotningshotad lantras som man länge har trott varit utdöd, men som man på nittiotalet hittade en flock utanför Ungskär i Blekinge. Nu räknar man med att det finns 237 st ankor kvar varav 150 är honor.
För att ett djur inte längre ska räknas som utrotningshotad ska det finnas 1000 djur. Så det är en bit kvar för våra små ankvänner.
Vi har tre stycken, en hanne och två honor. Vi har genbanksintyg för dom men är inte anslutna i dagsläget. Har tänkt att jag ska ta tag i det när vi flyttar till gården.
Honorna har vi själva kläckt fram från ägg. Vi hade två andra honor från början, men fick tyvärr räven på besök.. Då var vi glada att vi hade ägg kvar så vi skyndade in med dom i kläckaren och fick fram två väldigt söta små ankflickor.

Blekingeankorna ser nästan ut som gräsänder, vilket kanske är inte är så konstigt då de härstammar från gräsänder. De kan inte flyga och är ganska stora och tunga. En vuxen hanne väger ca 3,5 kg.

Här är en bild på honorna när de bara var några veckor gamla och vi tog ner de till bäcken att bada i naturen första gången.
Nu har honorna blivit så vuxna så att vi har börjat få ägg från de!
Ankägg är väldigt gott! Blir fantastiskt goda kakor när man bakar och emulsionssåserna blir helt underbara på ankägg.
Jag känner egentligen inte så stor skillnad smakmässligt på ankägg eller hönsägg. Ankäggen är aningen krämigare i konsistensen tycker jag. Känns som att de blir "fluffigare" när man vispar de så är nog därför jag tycker om att baka på de.
Förhoppningsvis så vill någon utav honorna spara lite ägg och kläcka fram ällingar till våren!
Hade varit himla mysigt med fler ankor.